Kako iskoristiti svinaweb metodologiju i sustav?

Uspjeti u digitalnom svijetu nije lagano. Svako poduzeće je specifično, veliko ili malo; tehnologija se razvija svaki dan te kupci mijenjaju svoje navike iz dana u dan. Činjenica je da poduzeća koja se digitaliziraju jednostavno ostvaruju veći rast poslovanja i lakše postižu ciljeve.

U svinawebu od prvog dana proučavamo ovaj digitalni fenomen. U zadnjih 5 godina radili smo s više od 700 poduzeća i imali sveukupno 40 članova naše ekipe. Svakog dana radimo na tome kako bismo usavršili metodologiju i tehnologiju kako bi svatko mogao doživjeti potpunu digitalnu moć.

Danas predstavljamo našu najnoviju verziju metodologije i sustava – verziju 3!

Što je novo i kako možeš iskoristiti?

1. Prati individualno, digitalno ponašanje svojih potencijalnih kupaca

❱❱❱ Klikni ovdje i upiši Akademiju digitalnog marketinga.

Bi li volio/voljela znati kada netko od tvojih kupaca odluči provesti značajno vrijeme čitajući tvoju ponudu, proučavajući proizvode i gledajući cjenik? Bi li volio/voljela znati kada kupci intenzivno razmišljaju o kupovini tvojih proizvoda?

Uz naš novi dodatak sustavu to možeš napraviti jednostavnije nego ikad. Prati svoje kupce kroz preglednu nadzornu ploču i primaj obavijesti kada kupac napravi značajni korak poput proučavanja tvojih cijena na web stranici.

2. Automatiziraj personaliziranu komunikaciju i savjete prema tvojim kupcima

Svaki tvoj kupac je jedinstven. Ne postoji učinkovitiji način nego kada svakom kupcu pristupaš personalizirano i komuniciraš prilagođeno. Naravno, bez tehnologije, takva komunikacija je iznimno skupa.

Zato smo razvili dio novog sustava koji ti omogućuje slanje personaliziranih poruka na temelju bezbroj informacija koje skupljaš kroz naš sustav o svakom kupcu. Zaboravi na slanje jedne te iste poruke svima. Naš sustav može jednostavno kreirati milijun kombinacija i dostavljati točno onu koju svaki kupac treba. Na taj način ostvaruješ uz minimalni trošak “wow” efekt i pomažeš svojim kupcima personaliziranim savjetima.

Što smo usavršili u prethodnoj verziji, a što je ostalo isto?

1. Prilagodi svoj digitalni marketing kupcima u svim fazama kupovnog ciklusa uz pomoć kvizeva

U prosjeku je manje od 1% potencijalnih kupaca koji dođu na tvoju web stranicu spremno odlučiti se za tvoje usluge ili proizvode. Ostalih 99% jednostavno nije spremno kupiti odmah i ako tvoja web stranica nije prilagođena kupovnom ciklusu, gubiš priliku od buduće kupnje. Taj problem smo riješili implementacijom kvizeva poput “Saznajte koja usluga je idealna za Vas” ili “Saznajte je li proizvod X idealan za Vas” ili “Saznajte kako riješiti određeni problem”.

Rezultat ovog rješenja je da svi naši klijenti u prosjeku uspješno privlače 16% svojih potencijalnih kupaca (16x više!), a u najboljim slučajevima taj udio se penje i do 50%.

2. Jednostavna i brza izrada učinkovitih marketinških web stranica

Uspjeh u digitalnom marketingu garantira brzina reakcije, fleksibilnost i optimizacija na temelju podataka. Tradicionalno, proces izrade potrebnih web stranica te marketinških podstranica je iznimno spor i nefleksibilan. Makar i za najmanju kampanju, potrebno je puno sati različitih stručnjaka kako bi napravili podstranicu za novu promociju.

Ovaj problem riješili smo razvivši svoj vlastiti alat za izradu web stranice u sklopu WordPress CMS platforme. Pomoću ovog alata možeš brzo izraditi sve potrebne podstranice koje zadovoljavaju dizajnerske uvjete, skladno i brzo se učitavaju na svim uređajima te omogućuju tvojim kupcima savršeno iskustvo. Na taj način povećavamo rezultate uz manje troškove.

❱❱❱ Klikni ovdje i upiši Akademiju digitalnog marketinga.

3. Hiper relevantne kampanje na Googleu i Facebooku

Najvažnije kod izrade oglasa na internetu je dobro odrediti kome se oglas prikazuje. Na Googleu je to odabir ključnih riječi, a na Facebooku odabir ciljane skupine na temelju svih podataka koje ta društvena mreža nudi oglašivačima.

Da bi ostvario/la nadprosječne rezultate, razvili smo i vlastite ciljane skupine koje nudimo našim klijentima. Na taj način oglašavanjem kroz naš sustav možeš ostvariti veći povrat na investiciju u online oglašavanje.

4. Praćenje rezultata i optimizacija na temelju prikupljenih informacija

Uz Google Analytics, koristimo dodatne alate kako bismo ti prikazali ključne informacije u stvarnom vremenu, te omogućili optimizaciju cijelog sustava.

5. Remarketingom do potrebne vidljivosti

Remarketing predstavlja način prikaza oglasa putem Googleove mreže i Facebooka samo potencijalnim kupcima koji su već bili na tvojoj web stranici. Uzevši u obzir da je za svaku odluku ljudima potrebno između 11 i 15 dodira s informacijom, brandom itd. – remarketingom postižemo vidljivost i povećavamo vjerojatnost poduzimanja željenog koraka tvojih kupaca.

❱❱❱ Klikni ovdje i upiši Akademiju digitalnog marketinga.


Pogledaj točno o čemu je riječ kroz sljedeću vizualizaciju cijelog sustava

Pripremili smo za tebe vizualizaciju uz pomoć jednostavnih GIFova kako bi u potpunosti mogao/la razumjeti kako izgleda cijeli proces jednom kada imaš naš sustav implementiran u tvoje poslovanje.

1. Dovodimo ciljane kupce iz svih faza kupovnih ciklusa na tvoju web stranicu

Kreiramo Facebook oglase koji se prikazuju samo tvojoj ciljanoj skupini. Bez obzira kojim poslom se baviš, na Facebooku možemo izdvojiti tvoje kupce i samo njima prikazati oglas.

odabir-dacebook-ciljanih-skupina

Nakon što odaberemo skupinu, kreiramo oglas koji će se prikazati tvojim kupcima na njihovom Facebook računu.

kreiranje-facebook-oglasa

Uz Facebook oglase kreiramo i oglase na Google tražilici.

Prvo odabiremo ključne riječi za koje će se tvoj oglas prikazati.

Ključne riječi grupiramo i za svaku grupu pišemo nekoliko oglasa koji će motivirati tvoje kupce da kliknu na tvoje oglas.

Nakon što su oglasi uneseni i namješteni u Google AdWordsu i Facebooku, uključujemo kampanje!

Tvoji kupci pronalaze oglase na svojem Facebook i Instagram profilu:

1-fb-oglas

Ili kada upisuju ključne riječi na Googleu:

1-gaw-oglas

2. Tvoji kupci klikću na oglas i dolaze na tvoj kviz ili prodajnu podstranicu

Nakon što kliknu na bilo koji oglas, tvoji kupci dolaze na tvoj kviz ili direktno na prodajne podstranice.

Kviz se sastoji od naslova, opisnog teksta i pitanja koja su najčešće većinom na zaokruživanje kako bismo olakšali tvojim kupcima unos svojih odgovora.

❱❱❱ Klikni ovdje i upiši Akademiju digitalnog marketinga.

Na kraju svakog kviza kupac unosi svoje osobne podatke – ime, prezime, email i telefon.

3-kviz-lp

Nakon što ispune formu i kliknu na gumbić, kupce vodimo na tzv. zahvalnu stranicu na kojoj se zahvalimo što su ispunili kviz te damo smjernice koji su im sljedeći koraci. Također, tako znamo tko je ispunio kviz, a tko ne, i možemo pratiti koja kampanja nam donosi rezultate.

4-ty-page

3. Sve informacije o kvizu odmah dolaze na tvoj mail i u naš sustav za personalizaciju odgovora

Sada slijedi tvoj najvažniji posao. Upit odmah dobivaš na svoju email adresu. Otvaraš mail i čitaš odgovore koje ti je kupac poslao.

12-cita-mail

Temeljem informacija donosiš odluku o sljedećem koraku. Možda procijeniš da se ovog kupca odmah isplati direktno kontaktirati pozivom ili odgovorom na mail. A možda procijeniš da je bolje još pričekati i vidjeti kako će reagirati na personalizirani savjet kojeg će dobiti od našeg sustava.

13-odgovor-na-mail

U istom trenutku, odgovori tvojeh kupca se spremaju u naš sustav za upravljanje potencijalnim kupcima.

5-novi-upit-u-lead-entry

❱❱❱ Klikni ovdje i upiši Akademiju digitalnog marketinga.

U ovom sustavu ćeš skupljati dodatne informacije o svakom potencijalnom kupcu kojeg primiš. Vidjet ćeš informacije poput: koliko puta je otvorio tvoj personalizirani mail, koliko vremena je proveo na tvojoj web stranici te kada je zadnji puta bio na web stranici.

4. Kupac zaprima personalizirani savjet na svoju email adresu odmah ili nakon određenog vremena

Tvoj kupac odmah ili nakon određenog vremena (npr. 2 sata) na svoj mail prima personalizirane savjete ovisno o svojim odgovorima na pitanja u tvojem kvizu.

Naš sustav, koji personalizira odgovore tvojim kupcima, radi na principu da ima za svaki potencijalni odgovor detaljni savjet i blok teksta, te kao Lego kockice slaže cjelokupni mail. Na taj način svaki kupac koji ispuni kviz dobiva personalizirane savjete i informacije – jednako kao da je razgovarao s tobom, odnosno s tvojim prodajnim predstavnikom.

5. Kupac čita savjete i klikće na linkove koji vode na prodajne podstranice

Odmah nakon svakog savjeta stavljaš linkove koji vode na tvoje usluge ili proizvode. Ovaj način prodaje najbolje funkcionira jer smo prvo dali personaizirani savjet na temelju kojeg kupac razumije zašto mu treba predloženo rješenje te je veća vjerojatnost da će ga kupiti.

11-citanje-maila

5. Naš sustav prati ponašanje svakog kupca i vraća natrag te informacije tebi

Prodaja je skupa i troši puno vremena. Bitno je odrediti prioritete i znati koji potencijalni kupac u kojem trenutku je spremniji kupiti od drugih.

Zato je ovaj dio naše metodologije i sustava iznimno koristan – za svakog potencijalnog kupca vidiš njegovo ponašanje na tvojoj web stranici u stvarnom vremenu!

❱❱❱ Klikni ovdje i upiši Akademiju digitalnog marketinga.

Prvo, sustav trenutačno bilježi svaki puta kada potencijalni kupac otvori i čita tvoj personalizirani email. U sustavu se ukupno prikazuje broj otvaranja emaila po svakom potencijalnom kupcu.

6-punjenje-open-rateovima

Sljedeće, sustav prati i ono najvrijednije – aktivnost i ponašanje svakog individualnog potencijalnog kupca na tvojoj web stranici:

8-aktivnost-na-web-stranici

Primjerice, g. Doktor Posao je pogledao tvoj personalizirani savjet 4 puta i proveo ukupno 2.7 minuta na tvojoj web stranici. Također, poslao je upit prije mjesec dana i nije tada pokazao veći interes, ali nešto ga je pokrenulo da danas provede 1.5 minuta čitajući o tvojim proizvodima!

Upravo ta informacija tebi pomaže da se danas posvetiš tom potencijalnom kupcu jer je svojim ponašanjem pokazao da je SADA zainteresiran i spremniji na tvoj direktni kontakt i ponudu.

6. Filtriranjem i praćenjem ponašanja kupaca možeš odabrati one najvrjednije i u pravom trenutku

Zajedno određujemo pravila i kriterije po kojem želiš pratiti svoje potencijalne kupce. Njih ti naš sustav pregledno prikazuje u nadzornoj ploči koja svakih par minuta osvježava stvarne podatke o tvojim kupcima.

9-domo-prikaz-kupaca

Na temelju tih kriterija možeš precizno vidjeti tko je više zainteresiran za tvoju ponudu te svoje prodajne napore usmjeriti upravo prema najvrjednijim potencijalnim kupcima.

8. Primi odmah obavijesti o aktivnostima potencijalnih kupaca kako bi promptno reagirao/la kada su spremni kupiti!

Brza reakcija u prodaji prema istraživanjima ostvaruje i do 5x veću vjerojatnost prodaje. Naš sustav ti šalje obavijesti o vrijednim događajima na koje se isplati brzo reagirati. Nekoliko je važnih događaja:

  1. Upravo si primio/la upit
  2. Potencijalni klijent nakon X mjeseci mirovanja ponovo otvara i čita tvoje mailove
  3. Potencijalni klijent provodi nadprosječno vrijeme na tvojoj web stranici čitajući ponude i cjenik

Kako ne bi propustio/la ove vrlo bitne događaje i povećali prodaju, naš sustav ti šalje obavijesti na mobitel i email u roku od par minuta.

❱❱❱ Klikni ovdje i upiši Akademiju digitalnog marketinga.

10-domo-alert-1

7. Automatsko slanje pravovremenih mailova ili SMS poruka

Dodatno, kako bi si još više automatizirao/la proces upravljanje upitima i prodajom, na temelju istih kriterija tvojim kupcima se mogu slati personalizirane poruke.

Primjerice, ako je dio tvojeg procesa poziv na sastanak, možeš namjestiti da se mailom šalje poziv na sastanak kupcima koji su u zadnjih 24 sata proveli više od 1 minute na tvojoj web stranici čitajući o tvojoj usluzi. Opet, i nakon takvog maila možeš pratiti tko je koliko puta otvorio tu poruku i minute provedene na web stranici.

8. Prati cjelokupni sustav digitalnog marketinga u stvarnom vremenu!

Dobivaš svoju nadzornu ploču putem koje možeš pratiti svaki ključni pokazatelj tvojeg digitalnog marketinga, uključujući i potrošnju po kanalima promocije, broja posjetitelja i broja primljenih upita i prodaje kupaca.

9. Optimiziraj rezultate tvojeg digitalnog marketinga na temelju podataka

Prednost digitalnog sustava je što ti omogućuje pametnije i preciznije donošenje odluka. Kada pratiš sve relevantne pokazatelje tijekom vremena možeš optimizirati sustav i na temelju podataka poboljšati sustav.

❱❱❱ Klikni ovdje i upiši Akademiju digitalnog marketinga.

Naš sustav ti prikazuje sve važne podatke – od Facebook oglasa i Google oglasa, preko analize ponašanja kupaca na web stranici – do individualnih podataka na temelju kojih optimiziramo tvoj sustav.

10. Spoji podatke iz našeg sustava s tvojim postojećim aplikacijama!

Zaključno, podatke i informacije koje skupljamo u našem sustavu možemo jednostavno prebaciti u tvoj CRM ili neku drugu aplikaciju koju trenutno koristš. Na taj način ne moraš mijenjati svoje navike i dobivaš vrijednost našeg sustava u aplikaciji koju koristiš.

❱❱❱ Klikni ovdje i upiši Akademiju digitalnog marketinga.